Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

V Anglii se uznávají před jménem jenom doktorské a profesorské tituly. Doktorský = PhD.

Mgr. et Mgr. by byl vysmán.

U nás je doktor ekvivalent lékaře, takže chápu, že má pacient říct, že konzultoval s doktorem Vodvářkou a instalatérem Novákem.

2 0
možnosti

Používání titulu je logické v oboru, ve kterém dotyčný titul získal (lékař ve zdravotnictví, právník v oblasti práva atd.), protože prokazuje kvalifikaci pro danou činnost. Dost pochybné je trvání na titulu ve zcela jiné oblasti - třeba JUDr. či MUDr. při předávání auta do autoservisu, objednání zájezdu s cestovní kanceláří atd.

0 0
možnosti

Sám jsem držitelem VŠ titulu, ale z mého pohledu vysokoškolský titul naprosto nic nevypovídá charakteru, všeobecném rozhledu, nadhledu, vhledu a schopnosti samostatného kritického myšlení.

Poznal jsem mnoho VŠ vzdělaných lidí, ale jen docela málo těch z nich, kteří výše uvedenými vlastnostmi disponovali, nemluvě o čistém charakteru, empatii, nadhledu a všem, co dělá člověka skutečným člověkem, t.j. bytostí veskrze lidskou.

Setkal jsem se s takovými (a nebylo jich málo), kteří se ničím jiným nežli VŠ titulem pochlubit nemohli, ale právě tito měli (a mají) největší potřebu svůj titul všude uvádět a zdůrazňovat. Je mi jich v podstatě líto...

P.S. Zato jsem poznal dost těch, kteří žádným VŠ nedisponovali, ale měli vše, o čem se zmiňuji ve svém prvním souvětí. Žili a žijí SKUTEČNÝ život a já měl možnost se s nimi nejen dobře pobavit a zasmát se, ale také se od nich mnohé naučit.

4 1
možnosti

Vy teda máte vysokoškolský titul? Věřím vám Vaše názory tomu odpovídají. Já osobně jsem vystudoval jadernou fyziku, lékařskou a právnickou fakultu.

2 4
možnosti

Jsou i tací, kteří svůj titul používali a použili při registraci na tomto blogu, titul který si dali do jména, který se zobrazoval. Myslím, že nejtrapnější byl vyhozený plagiátor s titulem bc.

1 0
možnosti

Opravdu by se Vám to do diskuze nevešlo. Ale víte co, to neuvádění titulů nemusí být pouze ze skromnosti, laxnosti, ale i třeba proto, že v daném oboru nikdy nedělal, už nedělá, takže si nepřeje s ním být spojován, nebo že se za něj i stydí, např. "vojenští inženýři pochodového kroku." Mějte se, MH (tak se v mejlové poště i datovce podepisuju)

0 0
možnosti

Skutečně nevešlo (Příliš dlouhý příspěvek, zkraťte ho prosím o 1262 znaků.)...

Jinak s vámi souhlasím - mně ale nevadí ti, kdo svůj titul neuvádějí, spíš mám problém s těmi, kdo se nějakým akademickým titulem honosí a nikdy jej nezískali. Byli tací i z nejvyšších vrstev naší politiky.

0 0
možnosti
Foto

J80i10r37i 80C37i93z

16. 10. 2023 13:54

Vite autore, pro me je kazde 4 roky soupis kandidatu na politiky jednotlivych partaji opepreny u skoro kazdeho jmena titulem pred i za jmenem, takovy maly rebus. Kdyz je ten kandidat tak uzasne vzdelany, kdypak neco uzitecneho delal pro volice a jak zna z praxe zivot obycejneho obcana? Me, jako volice houby zajima jeho soukrome vzdelani, to jeho vec. Navic si jeste pamatuji napln vzdelavani v ere socialismu, kdy soucasti vsech stupnu byly pruplachy mozku predmety komunisticke ideologie a kazdy je musel absolvovat. Politici ovlivnuji nejvice cely chod spolecnosti a meli bychom znat z jakych zkusenosti cerpaji sve nazory. Celkem fair je to ve sportu, kde bud jste drevak nebo sikovny hrac. A zadny titul z drevaka lepsiho hrace neudela. Ted uz muzu hrat jen tenis jako relax a najednou se z doktora stane uplne jiny clovek, kdyz se mu neco nepovede. A my se tam chechtame jak blazni!

0 0
možnosti
Foto

Já mám titul, ale neuvádím ho ani na svém domovním zvonku

3 0
možnosti
Foto

Já také ne, protože by se mi tam všechny tituly nevešly!

1 1
možnosti

J38a51n 27K10a33r11a49s92e71k

16. 10. 2023 13:19

myslim, ze by nam v urcitych vecech neskodila ta nemecka (ne rakouska) systematicnost a poradek (Ordnung muss sein :-) )

V Nemecku je to jednoznacne definovano, tituly, ktere jsou udelovany automaticky bez rigorozni prace se v bezne komunikaci _nemusi_ uzivat. Jakmile je ale nekdo _skutecny_ doktor, tak ma pravo na to, aby tak byl oslovovan.

Klasika z davnych dob, kdy byvaly kancler Kohl, ktery mel skutecny doktorat z historie jednou na otazku doterneho redaktora, ktery se ho ptal

"pane Kohl, mel bych otazku ..."

odpovedel:

"pro Vas vzdycky jen Dr. Kohl"

0 0
možnosti
Foto

Už jsem psal svůj názor u pana kolegy.

Nicméně - tituly se už na OP neuvádějí, což beru úkorně. A to z jediného důvodu. Když jsem ho tam měl, byla policie ČR k mým přestupkům shovívavjší. Mockrát jsem "ukecal" trest na nižší sazbu nebo úplně vymazal.

Mně je osobně úplně jedno, jak jsem osloven, mám za to, že to není až tak podstatné. Jen mi vadí, když nějaký pacient - zpravidla velmi specifický - uvádí, že "byl jsem u Ševčíka, Machovského a Halaty", čímž míní mé kolegy. Tam se tak trochu ptám, jestli šlo o lékaře......

3 0
možnosti
Foto

J19i12ř30í 70K44i35n64d15l

16. 10. 2023 11:49

Dcera má titul, ale nemá jej ani v OP a ani jej nepoužívá při běžném styku. Nemá jej ani na schránce jako jeden u nás v domě honosící se titulem DiS. Nepoužívá jej ani při vysílání na Českém rozhlase.

1 0
možnosti

Vaše dcera je skromná - to jí šlechtí.

0 0
možnosti
Foto

Asi nejvyšší úroveň titulománie projevil před lety jistý JUDr. PhDr. Mgr. et Mgr. Henry Klahola. U něj to byl serióznější problém.

0 0
možnosti
  • Počet článků 403
  • Celková karma 27,06
  • Průměrná čtenost 1476x
Je mi 61 let. Dívám se a občas i vidím.

Seznam rubrik