Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Rodinné dilema

Moje žena nechce za prezidenta Petra Pavla, já Andreje Babiše. Třebaže normálně spolu docela v pohodě fungujeme, tady máme zásadní problém.

Bavíme se spolu, komunikujeme, vysvětlujeme si svá stanoviska, nicméně jeden druhému v tomto případě vzácně nerozumíme. Nehádáme se, příští prezident České republiky určitě není důvodem k rozvodu. Přesto to mezi námi dvěma nepříjemně jiskří.

Moje paní nechápe, že jsem Babiše odmítl volit z toho „banálního“ důvodu, že ho do volby na post hlavy státu nominovalo pár poslanců naší sněmovny, nikoli padesátka tisícovek běžných občanů. Tvrdohlavej jsem jako mezek, u mě přes tohle nejede vlak. Já zase nechápu její obavy, že bude-li prezidentem republiky voják, že její syn a její zeť budou za chviličku v mundúru a budou pochodovat na východ. A vnoučata budou bez tatínků… marně argumentuju i tím, že Petr Pavel na rozdíl od jiných významných politických činitelů naší země při nedávném „napadení Polska“ ruskou raketou zachoval chladnou hlavu, nechřestil zbraněmi a k aktivaci článků 4 a 5 Washingtonské smlouvy NATO se stavěl velmi zdrženlivě. Právě proto, že je voják a je voják zkušený. A jestli je válka vedená Ruskem proti Ukrajině jednoznačně absurdní, nesmyslnou a zcela neomluvitelnou záležitostí, pak útok Ruska proti některému ze států NATO je z říše sci-fi, protože odpověď na takový krok by byla pochopitelně naprosto zdrcující.

V tomhle testu tehdy naprosto selhala ministryně obrany Černochová, která byla ochotná okamžitě zbraněmi chřestit. Z mého pohledu šlo o selhání naprosto fatální a premiér (ten měl ovšem velmi podobný názor jak jeho podřízená…) měl paní ministryni okamžitě odvolat. To se ovšem ve Fialově vládě neděje, ta se chvástá osobní politickou odpovědností, kdy při nějakém extra maléru ministr rezignuje na svou funkci hrdinně sám, aby se za pár týdnů do resortu vrátil alespoň ve funkci jakéhosi politického náměstka či poradce. Neodvažuju se spekulovat o tom, jak kvalitně je takový post honorován.

Podle mého mínění je tak osoba generála Pavla výrazně méně militantní než samotná vláda a jsem přesvědčen o tom, že jako vrchní velitel ozbrojených sil by válečné choutky naší pětikoalice brzdil. A kdyby nakonec k nějakému průšvihu došlo, dokázal by - odpovědně a se znalostí věci - reagovat.

Nakonec Petr Pavel v případě, že bude prezidentem zvolen, nebude jako voják v dějinách Československa prvním. Armádní generál Ludvík Svoboda prezidentoval celkem 7 roků a osobně si myslím, že patřil k těm nejlepším „dělnickým“ prezidentům.

Petr Pavel prostě špatná volba není.

Proti němu stojí Andrej Babiš. Průserář na entou. Moje paní s jeho volbou volí ono „menší zlo“. Podotýkám, že nesbírá informace na internetu, ignoruje „zaručené“ informace od svých přátel na FB profilu, chce se rozhodovat sama. Nicméně volí ho za jedno proto, že není voják (čímž neohrožuje syna a zetě, potažmo vnoučata), za druhé proto, že se za spoluvlády či vlády ANO měla lépe než dnes. Má jenom maturitu, bydlí na vsi…  ale argumenty má: včera nám dovezli uhlí – 660 Kč/q. Před rokem totéž uhlí za 480. Podotýkám, že uhlí bereme za 10 tisícovek a vydrží nám dva a půl, tři měsíce. K tomu máme na sezónu 4 kubíky dříví – jeden vyšel na nějakých 8 stovek, k tomu mraky práce, kdy se to dříví muselo nařezat a naštípat na ušlechtilá polena. Zálohu na elektřinu jsme měli ve výši 2 tisícovek. To nám při vyúčtování za minulý rok vraceli 7 a půl tisíce. Teď máme zálohu o sedm stovek vyšší, jak dopadne finální vyúčtování, to se vůbec neodvažuju odhadovat. Že blbě je zřejmé. I přes zastropování cen. Ale díky alespoň za to.

Mimochodem, včera ve zprávách na ČT byla reportáž o samoodečtu elektřiny. Fantastický! Neboť díky samoodečtu elektřiny se vám mohou snížit zálohy! Ne cena elektřiny, ale zálohy! Jenomže zmíněná reportáž vyznívala jednoznačně v tom duchu, že dokážete ušetřit. Pendrek! ČT opět zabodovala, na čí straně stojí naše veřejnoprávní médium, není absolutně pochyb!

Babiš je synonymem toho, že bylo líp. A tady své paní rozumím.

Bylo líp, bylo líp mně, říkám to sobecky - a vidím to ve své portmonce. Vidím to při každém nákupu, který absolvuji, vidím to všude, kde jsem povinován nějaký obolos zaplatit. Vůbec přitom nevadí, že jako prezident na to nemohu mít v podstatě jakýkoli vliv. Mohu maximálně vetovat nějaký zákon, což je k ničemu, protože to sněmovna stejně přehlasuje. Obyčejného člověka, zvlášť toho, který se k průměrnému platu v naší zemi nepřibližuje ani náhodou (a je to většina národa…) absolutně nezajímají objektivní příčiny.

A to ani válka na Ukrajině, na kterou se – asi do jisté míry oprávněně – všechno svaluje.

Výrazným mementem měl být před pár týdny fakt, kdy Maďarsko zrušilo zastropování cen pohonných hmot. Dle zpráv našich médií jsem to pochopil asi tak, že je Maďarsko totálně v háji a tento „nesmyslný“ krok – tedy zastropování cen PHM - je měl dostat dle našich médií (a naší vlády) doslova do kolen, neboť jejich inflace překročila tu naší. Za to ale evidentně nemohla jen cena benzínu nebo nafty, na tomhle faktu se podílely i další záležitosti, o nichž se u nás taktně pomlčelo. Tak nějak se rafinovaně zapomnělo zmínit, že zatímco u nás byly ceny pohonných hmot směrem dolů v minulých měsících „usměrněny“ snížením spotřební daně o dramatickou kačku a pade za litr (což – a jen na některých čerpacích stanicích…) bylo zohledněno po dobu cca dvou, tří dní, pak Maďaři čerpali pohonné hmoty výrazně levněji bezmála tři čtvrtiny roku.

Po ukončení zastropování jsou ceny pohonných hmot v Maďarsku dnes jen o pár korun dražší, než u nás.

Andrej Babiš je synonymem toho, že bylo líp.

V minulých letech skutečně bylo. Pro běžného občana je naprosto irelevantní informace, že to bylo na dluh naší budoucnosti. Normální občan tohoto státu nebude nikdy tleskat současné vládě, která chystá zdražování kde čeho (viz. například likvidací snížené DPH), která chce řešit důchodovou problematiku pozdějším odchodem do důchodu a snížením jeho valorizace (pokud se nemýlím, pak především ODS v naprostém neočekávání toho, co může v budoucnosti nastat, nastavila pravidla taková, jaká jsou). V tom lepším případě bude organizovat další pilíř důchodového připojištění – bez ohledu na to, jestli na to většinově obyvatel ČR má.

To je velmi silný argument pro volbu A. Babiše. Bez ohledu na to, že jako prezident bude mít minimální šanci cokoli ovlivnit. Druhým silným argumentem je fakt, že se na něj plive ze všech stran. Sportovní fanoušek běžně fandí tomu slabšímu, dehonestovanému soupeři.

A o to se, nejenom tady, všichni vehementně snaží.

Třetina země volila v prvním kole prezidentských voleb Babiše, druhá Pavla. Třetí nevolila buď vůbec, nebo ty, kteří se do finálního zápasu o post hlavy státu této země nedostali. Osobně jsem přesvědčen o tom, že prezidentem se stane Petr Pavel, protože tradičně se všechno semkne proti Babišovi (osobně ho za „menší zlo“ nepovažuju ani náhodou, s čímž na tomto serveru budou mít mnozí předpokládám problém). Každý žijeme v nějaké sociální bublince, každý se bavíme s lidmi ze svého okolí. Já žiju v Ústeckém kraji, naše město se vyjádřilo zcela jasně. Babiše by do úřadu prezidenta naší země poslalo hned v prvním kole.

Každopádně z mého hlediska platí, že Petr Pavel není žádným válečným štváčem. Můj hlas má jistý, a to i přes argumenty mojí drahé polovičky, která má názor jiný – a já normálně svou paní bezezbytku poslouchám…

Osobně si myslím (a teď kráčím od prezidentské volby k té parlamentní), že Babiše smetl koronavirus. Fialu smete válka na Ukrajině. Z mého pohledu by bylo fajn, kdyby to bylo dřív jak za dva a půl roku.

Autor: Pavel Ďuran | středa 18.1.2023 11:41 | karma článku: 33,89 | přečteno: 4975x
  • Další články autora

Pavel Ďuran

Do prvomájového průvodu jsem chodil dobrovolně

A vůbec jsem nebyl sám. Novodobí historikové, kteří zasvěceně hovoří o době reálného socialismu, aniž ho sami zažili, mým dětem a vnukům vyprávějí o tom, jak jsme do prvomájového průvodu chodit museli.

1.5.2024 v 9:49 | Karma: 15,01 | Přečteno: 202x | Diskuse| Společnost

Pavel Ďuran

Jsme na tom dobře

Podle pětikoaliční vlády a těch, kdo jí nadšeně přitleskávají. I na tomto blogu. Osobně jim nadšení nad vedením naší země upřímně závidím.

19.4.2024 v 1:37 | Karma: 34,04 | Přečteno: 1028x | Diskuse| Politika

Pavel Ďuran

Výpověď bez udání důvodů

Do práce jako zaměstnanec chodím čtyři desítky let. Jsem svědkem toho, že s novelizacemi Zákoníku práce se pozice zaměstnanců zhoršují a zhoršují, přesto je to stále málo.

8.4.2024 v 16:50 | Karma: 29,37 | Přečteno: 1299x | Diskuse| Politika

Pavel Ďuran

Vyvedla nás Prima Aprílem?

Ačkoli jsem nevěřící, vím, že Velikonoce jsou největším křesťanským svátkem. Jednalo se o zmrtvýchvstání Ježíše Krista.

2.4.2024 v 5:57 | Karma: 25,30 | Přečteno: 894x | Diskuse| Společnost

Pavel Ďuran

Se Slovenskem opravdu válčit nebudeme

Nedávno mne na blogu iDnes zaujal příspěvek Evy Kislingerové, který se týkal rozhodnutí naší vlády odstoupit od vzájemných mezinárodních konzultací. A já s ní souhlasím...

20.3.2024 v 9:21 | Karma: 24,34 | Přečteno: 523x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Ukrajina zasáhla další ruskou rafinérii, okupační armáda zabíjela v Oděse

1. května 2024  9:39,  aktualizováno  12:31

Sledujeme online Ruská protivzdušná obrana v noci na středu sestřelila šest dronů nad čtyřmi regiony, informovalo...

Bitva o Kolumbijskou univerzitu. Policie udeřila na zabarikádované studenty

1. května 2024  7:08,  aktualizováno  12:29

Newyorská policie vyklidila v noci na středu budovu Kolumbijské univerzity, kde se před tím...

Policie v Tbilisi nasadila proti davu plyn i vodní dělo, zadržela 63 lidí

1. května 2024  11:13,  aktualizováno  12:20

Gruzínská policie a demonstranti se v úterý večer střetli v Tbilisi u sídla parlamentu, který v...

VIDEO: Jak vidí EU maturanti? Do Unie se už narodili, cení si cestování

1. května 2024  11:45

Česko ve středu slaví dvacáté výročí vstupu do Evropské unie. Redakce iDNES.cz při této...

  • Počet článků 404
  • Celková karma 25,49
  • Průměrná čtenost 1473x
Je mi 61 let. Dívám se a občas i vidím.

Seznam rubrik