Fit for 55

21. 12. 2022 7:36:25
V superlativech se hovoří o končícím předsednictví ČR v Radě EU. Pochvalně se k němu vyjádřil i místopředseda Evropské komise Frans Timmermans.

Kromě něj naše vedení EU pochválil i premiér ČR Petr Fiala:

„Podařilo se nám přijmout řadu evropských řešení vysokých cen energií, která budou mít pozitivní dopad na všechny naše občany, dokázali jsme vyjednat mnoho věcí, které analytici označovali jako nemožné.“

Zkrátka poplácali nás po ramenou, sami jsme se poplácali do stehen. O pozitivním dopadu na všechny naše občany jsem samozřejmě přesvědčen, kroky naší vlády, a to zdaleka nejenom na evropském kolbišti, vidím denodenně všude kolem nás.

V Bruselu jsme udělali tečku za půlrokem, v jehož průběhu Česko dotáhlo do konce především vyjednávání o řadě návrhů z balíčku norem známého pod názvem Fit for 55. Ten má unii do konce desetiletí dovést k omezení emisí oxidu uhličitého nejméně o 55 procent proti hodnotám z roku 1990.

Zástupci českého předsednictví se s europoslanci shodli mimo jiné na zásadním omezení prodeje nových aut s klasickými spalovacími motory od roku 2035, reformě trhu s emisními povolenkami nebo závazném cíli pro pohlcování oxidu uhličitého při hospodaření s půdou a lesy.

Myslím, že si to budeme pamatovat.

Domácnosti budou od roku 2027 platit více za benzin,“ píší Novinky.cz, „naftu i topení plynem nebo uhlím. V dopravě a vytápění totiž mají být kvůli ekologickým cílům nově zohledněny emisní povolenky. Za ty zatím platí jen velké výrobní podniky vypouštějící CO2. Na změně pravidel se v neděli dohodli zástupci členských zemí EU a Evropského parlamentu.

V témže článku najdete ale hned pod perexem „drobný“ protimluv:

„Povolenky budou platit dodavatelé paliv na začátku dodavatelského řetězce, nikoliv domácnosti a koncoví zákazníci. Projeví se to v cenách fosilních paliv, tedy i pohonných hmot,“ řekla k tomu mluvčí ministerstva životního prostředí Dominika Pospíšilová.

Jak chce ale ministerstvo životního prostředí zabezpečit, aby to ze svých peněženek nesanovali domácnosti a koncoví zákazníci?

To je prostě nesmysl. Žádný dodavatel paliv na začátku dodavatelského řetězce to ze svého platit nebude, samozřejmě se to promítne do cen všeho, co je kolem nás. Zdraží pohonné hmoty, zdraží topení. S tím vším i ceny většiny zboží, protože to je ke koncovému zákazníkovi nutno nějak dopravit.

Patrně za největší úspěch našeho předsednictví v Radě EU, kromě jiných úspěchů, je označována dohoda z nedělního rána na zpřísnění a rozšíření fungování trhu s emisními povolenkami.

„Musíme umět tyto věci řešit, protože příroda nepočká, klimatická změna nepočká,“

zdůvodnil „aktivní“ český přístup ke klimaticky šetrné politice ministr životního prostředí Marian Jurečka. Nenazval bych ten přístup aktivním, ale doslova servilním: podlézavým, poklonkujícím, patolízalským! Na úkor našich lidí!

Kdyby se to nelíbilo jenom mně, žádný problém by nebyl. Varovný prst ale vztyčují i odborníci. Podle kritiků přicházejí změny v nejméně vhodnou dobu, protože pořizování čistých technologií přidá k vysoké inflaci další náklady.

„Považuji to za velice špatné rozhodnutí. Spíše se domnívám, že by v současnosti mělo být obchodování s povolenkami pozastaveno. Ukazuje se, že to prodražuje klíčové statky, a v případě, že jej budeme dále rozšiřovat, hrozí, že i v nových odvětvích vyvoláme zbytečné inflační tlaky.“

Hlavní ekonom BH Securities Štěpán Křeček

„Nic revolučního se neodehrálo (Pozn.: rozšíření povolenek je naplánováno již několik let, nyní jen došlo v rámci harmonogramu k dalšímu potvrzovacímu kroku). Překvapivé snad je jen to, že známý harmonogram nenaznal žádných změn ve světle nové energetické situace na příští léta. Přijatý krok má motivovat k šetření s energiemi, k čemuž už ale nyní dochází v důsledku vysokých cen. Ty tak sníží v Evropě emise mnohem více, než by bývalo zabezpečilo samo naplánované rozšíření působnosti povolenek. Bylo proto myslitelné, že by se rozšíření odložilo.“

Hlavní ekonom společnosti Natland Petr Bartoň

A ještě jednou pan ministr:

„Ta dohoda pamatuje na to, aby byly na transformaci finanční prostředky. Aby ji zvládl průmysl, veřejný sektor i domácnosti.“

A odkazuje na pomoc, která je součástí dohod a ze které jen Česku připadne bilion korun. O jakou pomoc jde? Hovoří se o klimatickém sociálním fondu:

Dopady na spotřebitele by měl kompenzovat klimatický sociální fond, pro který se počítá s 86 miliardami eur (téměř 2,1 bilionu Kč). Má financovat například investice do energeticky efektivnějších budov.

A tady mi to hodně nesedí... Česku připadne bilión? A zbytku evropské sedmadvacítky to, co zůstane (1,1 biliónu)?

To jsme opravdu machři!

Autor: Pavel Ďuran | středa 21.12.2022 7:36 | karma článku: 33.67 | přečteno: 749x

Další články blogera

Pavel Ďuran

Se Slovenskem opravdu válčit nebudeme

Nedávno mne na blogu iDnes zaujal příspěvek Evy Kislingerové, který se týkal rozhodnutí naší vlády odstoupit od vzájemných mezinárodních konzultací. A já s ní souhlasím...

20.3.2024 v 9:21 | Karma článku: 23.58 | Přečteno: 485 | Diskuse

Pavel Ďuran

Sloužili jsme socialistické vlasti

Tak nějak jsme museli... teď budeme (nebo možná nebudeme) sloužit vlasti kapitalistické. Petr Pavel navrhoval jakousi administrativní mobilizaci, náčelník generálního štábu Karel Řehka povinné armádní odvody.

5.3.2024 v 13:15 | Karma článku: 17.07 | Přečteno: 798 | Diskuse

Pavel Ďuran

Česko migrační pakt v EU skutečně nepodpoří?

A to jako tím, že se zdrží hlasování? Co to je – zdržet se? Buď jsem pro nebo proti! To je názor, to je stanovisko!

8.2.2024 v 10:13 | Karma článku: 29.96 | Přečteno: 519 | Diskuse

Pavel Ďuran

Zpráva o zásahu na FF

Tak konečně policie pustila ven něco ze svého vyšetřování ke střelbě na Filozofické fakultě UK. Členové výboru pro bezpečnost si včera převzali zprávu vnitřní kontroly policejního prezídia.

7.2.2024 v 8:43 | Karma článku: 32.07 | Přečteno: 913 | Diskuse

Další články z rubriky Politika

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 21.31 | Přečteno: 361 | Diskuse

Petr Duchoslav

Ruský břeh Roberta Fica

Jsem proslovenský, dělám vlasteneckou a suverénní politiku, vše jen pro národ. Tak by se stručně dala charakterizovat politika staronového premiéra Roberta Fica. Zní to sice líbivě, ale realita je bohužel jiná.

27.3.2024 v 9:24 | Karma článku: 25.11 | Přečteno: 508 | Diskuse

Petr Štrompf

Utažený kremelský šroub. Stržený závit pak způsobí pohromu

Islamisté vraždící v Moskvě. Mrtví na obou stranách ukrajinské fronty. Represe režimu, žijícího ve strachu o sebe samého. Šrouby stále utahuje a bude je utahovat ještě víc.

26.3.2024 v 17:34 | Karma článku: 18.71 | Přečteno: 466 | Diskuse

Michal Sabó

Rudá záře nad Moskvou aneb mají teroristi právo na soucit?

Útok v Rusku, při němž útočníci v koncertním sále na okraji Moskvy v pátek zabili nejméně 133 lidí a mnoho dalších zranili, nám nastavil zrcadlo. Máme Rusko litovat?

26.3.2024 v 7:13 | Karma článku: 36.52 | Přečteno: 2305 | Diskuse

Bohumír Šimek

Je Babiš bezpečnostní riziko?

Mimořádná schůze sněmovny, tentokrát svolaná vládní pětikoalicí, které přetekl kalich trpělivosti, a která zvažuje riziková chování opozice, a opozice obviňující z bezpečnostního rizika vládu. Kdo má pravdu?

25.3.2024 v 18:15 | Karma článku: 22.86 | Přečteno: 651 | Diskuse
Počet článků 400 Celková karma 27.51 Průměrná čtenost 1483

Je mi 61 let. Dívám se a občas i vidím.

Seznam rubrik

více

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...