Pavel Ďuran

Podvody při volbách?

11. 11. 2017 5:48:39
O co komu zase jde? Volby skončily tak, jak skončily, blíží se další, ty prezidentské, jejichž výsledek je opět předvídatelný.

A tenhle výsledek se už teď nelíbí určité skupině lidí (té menší, té mladší a té vzdělanější...), přičemž Novinky.cz přicházejí s alarmující informací:

Ve volebních místnostech prý dochází k pochybením, manipulacím, a dokonce k podvodům, které mohou zkreslit volební výsledek. Experti dokonce začínají mluvit o tom, že výsledky voleb nejsou vždy shodné s hlasováním občanů („U voleb se mohou dít podvody, varují odborníci“).

Obávám se, že zmínění „experti“ nikdy v žádné okrskové volební komisi neseděli a o její práci po uzavření volební místnosti nemají příliš povědomí. Není pravda, že by neexistovala žádná metodika, předsedové a zapisovatelé volebních komisí jsou navíc před každými volbami proškolováni. Samotný zápis ze sčítání hlasů má pak sám o sobě určité kontrolní mechanismy. Garantuju všem, že je nepoměrně složitější dopustit se v jeho vyplnění omylu (nebo dokonce podvodu), než volební dokumentaci vyplnit přesně podle toho, co bylo v průběhu voleb do volební urny vhozeno.

Navíc všechna volební uskupení mohou do okrskových volebních komisí delegovat své zástupce a „své hlasy“ si tak fyzicky ohlídat.

K chybám a možná i podvodům dojít samozřejmě může. Jako všude jinde. Pokud ano, jde skutečně jen o výjimky a nelze v žádném případě generalizovat. Což výše zmíněný článek činí.

Autor: Pavel Ďuran | karma: 23.67 | přečteno: 727 ×
Poslední články autora