Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Ja porad nechapu, jak mohou byt ti nemecti podnikatele vubec konkurenceschopni, kdyz nemocnym plati prvnic 6 tydnu oni a teprve pak to prebira pojistovna. A neni to tak davno, co platili tolik, jakoby ten nemocny jeste delal prescasy.

To co se deje v cechach je vlastne ten ranny kapitalismus 19. stoleti o kterem psal Karl Marx.

Nedivim se proc ho najednou drive soudruzi, dnes podnikatele nemaji radi.

0 0
možnosti

P60e84t11r 58B93u89r57i58a75n

10. 5. 2018 17:07

Ja porad nechapu, jak mohou byt ti nemecti podnikatele vubec konkurenceschopni,

Pokud byste to chtěl pochopit, musel byste znát a srovnat jejich a náš daňový systém.

0 0
možnosti

Když se nám to nelíbí, zkusme něco jiného. Třeba se postarat sám o sebe.

Každý chytrý, sociálně cítící člověk má na to být OSVČ, nebo kapitalista. Třeba i pan Středula. Ale ten má zase obě ruce na .......

0 0
možnosti

Nemáte pravdu. Zavedením karenční doby poklesla nemocnost o celou jednu čtvrtinu.

4 0
možnosti

Zrušení karenční doby je nesmysl. Velká část zaměstnavatelů poskytuje ročně plus mínus týden navíc právě na léčení krátkodobých nachlazení, viróz a podobně. Po zrušení karence se rozběhne vlna pondělních a pátečních marodění, případně stonání ve dnech mezi víkendy a svátky, kdy budou nemocenskou čerpat lidé, kterým nic není a kterým doktor jedno nebo dvoudenní neschopenku napíše, protože mu nebude stát za to se s nimi hádat. To dá další ránu důchodovému systému, protože nemocenská se nevyplácí ze zdravotního, ale ze sociálního pojištění. Ergo tohle "marodění" zaplatí ve finále důchodci, včetně invalidních.

Pozitivní na tom je, že zaměstnavatelé získají celkem slušný přehled o pracovní morálce jednotlivých zaměstnanců, a až udeří krize, budou vědět, koho se zbavit.

3 0
možnosti
Foto

Souhlasím s tím, že karenční doba je účinná, ale má negativa - nemocní chodí do práce, roznášejí choroby na pracovišti a následné léčení je pak delší.

Celé je to ale důsledek neschopnosti nebo neochoty státu vymáhat právo. Asi podobně, jako když policie zastaví pachatele přestupku a zjistí, že má několik (!) platných zákazů řízení.

Ovšem když budete pátrat, tak se dozvíte, že prvních 14 dnů, kdy nemocenskou platí zaměstnavatel, kontroly může provádět zaměstnavatel. Ale může jen ověřit, zda se nemocný zdržuje na udané adrese, nemůže kontrolovat léčebný režim. Takže když takového "nemocného" najde doma na štaflích, jak natírá okapy, tak nic nemůže namítat. Léčebný režim může kontrolovat až ČSSZ, které to připadne po těch 14 dnech.

Vypadá to jako v Kocourkově, že?

0 0
možnosti

No znám lidi, zejména starší, kteří se s začínající chřipkou za tři dny neporadí....

0 0
možnosti

Tak od toho pracovní neschopnost je.

0 0
možnosti

Nabízíte jeden úhel pohledu - nabídnu druhý. Neproplácení 3 dnů může být považováno za solidární spoluúčast s těmi skutečně nemocnými ! Buď budeme vydávat acylpyriny, nebo řešit onkologii. Podobně pak mzdy sester, v léčebnách pak zejména. Ten regulační účinek tam je - (mluvím z praxe). Stát nedělá nic jiného, než-li se zbavuje posledního nástroje a opět sahá do útrob sudu, který považuje za nevyčerpatelný. Odbory - každý jednotlivec přitom řešení má - může se připojistit ! Proč by to dělal ... Délka dožití se zvýšila o neuvěřitelných 7 let ! Jak je to možné i s karenční dobou ? ... :-)

2 2
možnosti

Pane Bučku,

délka dožití nemá s karenční dobou společného vůbec nic. Neproplácet 3 dny nemocenské často znamená proplácet pak za tři neděle poté čtrnáct dní, protože jste ve stavu, ze kterého už se vyležet jen tak nedá. V horším případě pak váš lékař řeší zápal plic. A to je ještě horší.

A připojištění? Bože... po úrazu jsem marodil 4 a 1/2 měsíce (denní odškodné 100 Kč). Pojišťovna mi zaplatila 2.500 Kč, protože konkrétně tento úraz byl (písmenky, které bych nepřečetl ani lupou) touto částkou zastropován. Na to jsem při sjednání pojištění upozorněn samozřejmě nebyl.

0 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS