Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Kritérium budiž rohlík!

Tak jsem před časem taky vyrazil mezi lidi… nikoli na Václavák na demonstraci Česko proti bídě, ale na oslavu Mezinárodního dne žen do kulturáku vsi, ve které žiju.

Mne už nějaký čas na tomto blogu fascinují především diskusní příspěvky lidí, kteří tvrdí, že ve svém okolí neznají nikoho (a to ani z řad penzistů), kdo by se neztotožňoval s tím, že je při červnové valorizaci důchodců třeba snížit její navýšení o zhruba tisíc korun. To je dnes téměř daná záležitost, která prošla jak Sněmovnou, tak Senátem, podepsal jí i prezident a vyšla už i ve sbírce zákonů.

Ohromuje mě to především proto, vracím se výš, že já ve svém okolí neznám nikoho, kdo by s tím souhlasil.

Kde žiju? V jiné zemi?

Bydlím na hranici Středočeského a Ústeckého kraje v obci Strojetice (je součástí města Kryry), která disponuje o něco málo více jak 150 oprávněnými voliči. Tedy patřím mezi ty nevzdělané a ze vsi. Ve které ale žijí senioři, kteří v 96 % dosáhli středoškolského vzdělání, z toho 67 % z nich ukončeného minimálně maturitou. To jsou fakta. Netuším, jaký je průměr vzdělanosti v ostatních částech republiky, ale hluboko pod ním – tedy výrazně blbější – patrně nebudeme.

Já jsem se ale zmíněný večer nesetkal s nikým, a to ani z těch mladších, kdo by vládnímu krocení valorizace penzí přitleskával. Naopak: nadávali úplně všichni.

Napadlo mě, jestli to nebude třeba cenou obyčejného rohlíku. Máme ve vsi jedinou prodejnu, je to Jednota (nebo COOP, jak chcete), kde obyčejný rohlík stojí dnes 3,80 Kč. V prodejně stejné společnosti (jen o 30 km blíž ku Praze) ten samý rohlík vyjde na 2,50 Kč. A stále jsme v COOPu: když si zajedu do 10 km vzdálených Podbořan, pořídím jej za 3 koruny.

Samozřejmě nikoho z nás, kteříž jsme nazýváni dezoláty, nenapadne sednout do auta a pro levnější pečivo zamířit do Podbořan (tam a zpět 20 km) nebo pro ještě levnější do Řevničova (tam a zpátky cca 60 km), o cestě meziměstským autobusem ani nemluvě, byť by finančně byla jakkoli výhodnější. Veřejná doprava totiž funguje dnes tím způsobem, že vyrazit za nákupem o šesté ráno reprezentuje návrat do vísky, kde bydlím, nejdříve okolo poledního. A to je na křupavý rohlík k snídani setsakra pozdě.

A tak jsme my, dezoláti, nejeli protestovat ani do Prahy proti chudobě. Ne, že by se nás netýkala – ta se týče všech. Samozřejmě dotkne se především těch s nižšími příjmy, těm lepším, úspěšnějším z nás to zase tak moc nevadí.

Slavili jsme ve Strojeticích MDŽ. A i kdybychom do Prahy i jeli, nikdo z nás by nepodnikl atak na budovu Národního muzea, aby z ní byla stržena ukrajinská vlajka, vymezovali bychom se tak akorát proti tomu, že u nás rohlík stojí zmíněných 3,80 Kč, popř. že ČEZ zvýšil i přes dramatické zdražení elektřiny na evropské burze, za níž jí musel kupovat, svůj čistý zisk více jak osmkrát. Po stezičkách bídy přitom nechodil ani dříve.

Je nad čím jásat? Bojím se, že nikoli.

Včera jsem se třeba díval chvíli na televizi, aby mi před očima proběhla reklama jednoho z obchodních řetězců (pochopitelně toho nejlepšího, nejlevnějšího… to jsou ale podle reklamních spotů úplně všechny), kde o dvaapadesát procent zlevnili okurky Znojmia. Z pětadevadesáti korun za flašku na kaček pětačtyřicet.

Jsa tím blbým ze vsi, který však disponuje i malinkou zahrádkou, kde má na okurky-zavařovačky vyčleněný záhon cca 3 x 3 m, kam zjara každoročně nasypeme z jednoho pytlíku (dnes 30 – 50 Kč, dříve výrazně levněji) semínka okurek, aby přírodu nechal ukázat, co dokáže. Následně potom sklidíme ze zmíněných 9 metrů čtverečních tolik zmíněné zeleniny, že z ní zavařovaček s naprosto minimálními dalšími náklady (tj. přikládaná zelenina a lák) – a s naprosto marginálním úsilím na to vynaloženým - naděláme 30 až 50 (jak který rok…) totožně velkých lahví, v nichž je onen řetězec - i ve slevě – za neuvěřitelné peníze prodává.

Za pětačtyřicet korun je to lumpárna. Za „normálních“ (tedy bezslevových) pětadevadesát neznám příměr, jímž bych to označil. Samozřejmě mi řeknete, že si je kupovat nemusím. To jistě ne. Nakonec firma (je z Norska!?...), která klenot českých sterilizovaných okurek obhospodařuje, s nimi končí.

Jenomže takhle je to v našich končinách v podstatě se vším. Kdo na tom tratí? Dezoláti… ve prospěch těch vyvolených, kteří v rámci snížení valorizace důchodů vřeštěli o mezigenerační solidaritě, aniž by na jakoukoli další solidaritu dbali.

Vracím se k úvodu: kritérium budiž rohlík. Čím dražší je, tím víc dezolátů. Jeho cena je parametrem. Parametrem, který vládě této země body nepřidává.   

Autor: Pavel Ďuran | čtvrtek 23.3.2023 10:56 | karma článku: 31,53 | přečteno: 745x
  • Další články autora

Pavel Ďuran

Jsme na tom dobře

Podle pětikoaliční vlády a těch, kdo jí nadšeně přitleskávají. I na tomto blogu. Osobně jim nadšení nad vedením naší země upřímně závidím.

19.4.2024 v 1:37 | Karma: 33,81 | Přečteno: 1005x | Diskuse| Politika

Pavel Ďuran

Výpověď bez udání důvodů

Do práce jako zaměstnanec chodím čtyři desítky let. Jsem svědkem toho, že s novelizacemi Zákoníku práce se pozice zaměstnanců zhoršují a zhoršují, přesto je to stále málo.

8.4.2024 v 16:50 | Karma: 29,37 | Přečteno: 1295x | Diskuse| Politika

Pavel Ďuran

Vyvedla nás Prima Aprílem?

Ačkoli jsem nevěřící, vím, že Velikonoce jsou největším křesťanským svátkem. Jednalo se o zmrtvýchvstání Ježíše Krista.

2.4.2024 v 5:57 | Karma: 25,30 | Přečteno: 894x | Diskuse| Společnost

Pavel Ďuran

Se Slovenskem opravdu válčit nebudeme

Nedávno mne na blogu iDnes zaujal příspěvek Evy Kislingerové, který se týkal rozhodnutí naší vlády odstoupit od vzájemných mezinárodních konzultací. A já s ní souhlasím...

20.3.2024 v 9:21 | Karma: 24,19 | Přečteno: 521x | Diskuse| Politika

Pavel Ďuran

Sloužili jsme socialistické vlasti

Tak nějak jsme museli... teď budeme (nebo možná nebudeme) sloužit vlasti kapitalistické. Petr Pavel navrhoval jakousi administrativní mobilizaci, náčelník generálního štábu Karel Řehka povinné armádní odvody.

5.3.2024 v 13:15 | Karma: 17,32 | Přečteno: 824x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Koalici rozdělují výše daňové slevy na poplatníka i výpověď bez udání důvodu

23. dubna 2024  14:33,  aktualizováno 

Rozpory ve vládní koalici u zásadních věcí přibývají s blížícími se volbami, ale i kvůli tomu, že...

Narušitelé jsou všude. Čínská rozvědka přitvrzuje, chlubí se i českým zářezem

23. dubna 2024

Premium Čínské tajné služby v posledních letech posilují svůj vliv a nebojí se ani prezentace na sociálních...

Sami máme málo. Evropa váhá nad systémy protivzdušné obrany pro Ukrajinu

23. dubna 2024  19:53

Mnohé evropské státy včetně Francie nejsou ochotné zříci se ve prospěch Ukrajiny svých...

Ursula von der Leyenová přijede v rámci předvolební kampaně do Prahy

23. dubna 2024  19:38

Šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová přicestuje v úterý 30. dubna do Prahy. V rámci...

  • Počet článků 403
  • Celková karma 28,20
  • Průměrná čtenost 1476x
Je mi 61 let. Dívám se a občas i vidím.

Seznam rubrik