Očima rekonvalescenta

6. 12. 2022 11:26:32
Vstal jsem hrobníkovi z lopaty. Souhlasím se Sašou Mitrofanovem. Petr Fiala mne uklidnil, neboť až odezní krize, zeštíhlí stát.

Vůbec jsem nevěděl, že mám žaludeční vředy. Nikdy jsem s tím problémy neměl – a teď jsem skoro umřel. Skončil jsem na jednotce intenzivní péče připojen na řadu přístrojů, přičemž mi do žil prostřednictvím infuzí lékaři lili celou řadu dryáků, a to včetně krve, o níž jsem s prasklým vředem přišel. Nejhorší na tom bylo, že jsem málem vykrvácel... nebolelo mně nic, dokonce jsem s tím chodil vesele do práce, kolem žaludku jen lehký diskomfort – asi jako kdybych snědl pár koleček lehce unaveného salámu. V nemocnici jsem neležel více než čtyřicet let, a tak vzhledem k tomu, že mi (alespoň pocitově...) pendrek bylo, jsem si to docela užíval. Doktoři byli úžasní, několikrát denně mi prohmatávali břicho a nešetřili údivem, že mě nic nebolí, sestřičky fantastické, pečovaly o mne jak o nemluvně. Ochotné a usměvavé. Jídlo stálo za starou bačkoru, ale ona „dieta jednička“ asi žádné kulinářské zážitky poskytovat nemá a nemůže. Po třech dnech hladovění mi byl předložen „vývar“, což byla miska teplé, drobet omaštěné vody, zkrátka poživatina bez barvy, chuti i zápachu. Byl jsem vzorný pacient, všechno jsem zbaštil.

Rok práce ministra zdravotnictví zjevně ovoce přináší. Nejsme na tom špatně, nakonec i koronavirus se Válkovi povedlo vymýtit. Alespoň z hlavní stránky Seznamu.cz určitě. Na té už jsem počet nakažených, hospitalizovaných a zemřelých nenašel.

Nikdy bych neřekl, že budu někdy souhlasit s komentátorem Práva Sašou Mitrofanovem. A vidíte, stalo se...

Očima Saši Mitrofanova: Amatérské taktizování? Klidně, ale k ničemu

Jestliže máme v boji o post prezidenta republiky tři opravdu horké kandidáty, pak Babiše za prezidenta nechci.

Upřímně řečeno mne fascinuje, že do toho vůbec šel. Vzhledem k tomu, co předvádí vládní koalice (zmíním se o tom za chvíli...), vzhledem k tomu, že poslanců za KDU-ČSL je v Poslanecké sněmovně tak málo, že si zázrak prostě nevymodlí, tedy se v příštích měsících k lepšímu v české kotlině nepohne nic – spíš naopak, pak se obávám, že současný vládní konglomerát nemá v příštích parlamentních volbách šanci. Tedy velmi pravděpodobně vládu nad ČR převezme opět hnutí ANO. Bude-li Babiš prezident, pak ovšem nebude premiér.

O co mu jde? O doživotní beztrestnost? O Čapím hnízdě dosud nerozhodl prvoinstanční soud. I kdyby předsedu hnutí ANO nakrásně odsoudil, opravných prostředků, odvolání popř. dovolání je tolik, že pravomocného rozsudku se v podstatě nemá šanci dožít.

A Nerudová? Komentátor Práva to vyjádřil jasně a já s ním souhlasím.

Nerudová: O nepříjemných tématech vláda nemluví

Všiměte si: nemáme cíl... „Když budu zvolena prezidentkou, tak bych velmi ráda ve společnosti hovořila o tom, jaký je náš cíl, ke kterému bychom měli směřovat, protože ho v tuto chvíli nemáme. V devadesátých letech jsme měli za cíl to, že doháníme Německo, ale v jedenadvacátém století už je to žalostně málo. Měli bychom chtít víc.“

To je vize! Německo jsme za třicet let nedohnali, ale měli bychom chtít víc. Neumíme sice ještě malou násobilku, ale řešit rovnice o dvou neznámých bychom chtěli. To už vůbec nemluvím o jejím bleskovém vyjádření se k „raketovému útoku Ruska“ na polské území.

Pro mě je volba prezidenta jasnou záležitostí.

Můj hojící se vřed prasknul málem podruhé, když jsem si předevčírem přečetl poselství premiéra Fialy, jež prezentoval v humoristickém pořadu „Otázky a odpovědi z Kramářovy vily“.

Fiala: Až odezní krize, zeštíhlíme stát. Zvyšovat daně nebudeme

Upřímně řečeno mne tak trochu zaskočilo, že se k páně Fialovým názorům nikdo nevyjádřil. Že přívrženci pětikoalice nepochválili pana premiéra za státnický projev, za hlubokomyslné pravdy, které národu zvěstoval, za práci, kterou za rok u vlády učinil.

Jako v akčním filmu si Petr Fiala připadal... „Vždycky když jednu věc jako vláda zvládneme, tak se objeví další problém,“ uvedl.

Já si jen nějak nevzpomínám, jaké věci vláda zvládala. Elektřina a plyn... strop od příštího roku. Dokázala ale zajistit dostatek energií a zajistila přijatelné ceny.

Možná - jen jak pro koho. Mně dodavatel zvýšil zálohu na elektřinu od nového roku ze 2 tisíc na 2 700 korun. To je zastropovaná částka, od roku 2024 to může vypadat zase jinak. Hůř, protože aktuální cena megawatthodiny je vysoko nad stropem. Naši známí, včera byli u nás na návštěvě, příští rok na dovolenou nepojedou. Přišlo jim vyúčtování za plyn. Vytápějí jím dva byty v baráku. Doplatek 2 x 30 tisíc.

Přijatelné ceny?

A to jak my, tak naši známí tohle všechno zvládáme. I ceny pohonných hmot, i bezprecedentní ceny potravin. Úspory, které byly, jsou sice v hajzlíčku, z měsíce na měsíc neušetříme ani korunu, ale dáváme to.

Cílem Petra Fialy pak je, to až odezní aktuální krize v příštích měsících, tak už v průběhu příštího roku se věnovat konsolidaci veřejných financí a připravit rozpočet s menším deficitem. Co to znamená? Že nižší stovky miliard deficitu poníží o nižší desítky miliard? O jednu, o dvě nebo o tři?

Obávám se, že aktuální krize v příštích měsících neodezní. Spíš bude ještě horší, než je dnes. Konsolidace veřejných financí v průběhu nejen příštího roku, ale celého volebního období Fialovy vlády je obyčejná utopie a náš premiér - jestli nám cíleně nelže – je fantasta.

Ale daně nezvýší. Jsem zvědav, jak tohle jeho přesvědčení dlouho vydrží.

Autor: Pavel Ďuran | úterý 6.12.2022 11:26 | karma článku: 27.46 | přečteno: 749x

Další články blogera

Pavel Ďuran

Se Slovenskem opravdu válčit nebudeme

Nedávno mne na blogu iDnes zaujal příspěvek Evy Kislingerové, který se týkal rozhodnutí naší vlády odstoupit od vzájemných mezinárodních konzultací. A já s ní souhlasím...

20.3.2024 v 9:21 | Karma článku: 23.58 | Přečteno: 485 | Diskuse

Pavel Ďuran

Sloužili jsme socialistické vlasti

Tak nějak jsme museli... teď budeme (nebo možná nebudeme) sloužit vlasti kapitalistické. Petr Pavel navrhoval jakousi administrativní mobilizaci, náčelník generálního štábu Karel Řehka povinné armádní odvody.

5.3.2024 v 13:15 | Karma článku: 17.07 | Přečteno: 798 | Diskuse

Pavel Ďuran

Česko migrační pakt v EU skutečně nepodpoří?

A to jako tím, že se zdrží hlasování? Co to je – zdržet se? Buď jsem pro nebo proti! To je názor, to je stanovisko!

8.2.2024 v 10:13 | Karma článku: 29.96 | Přečteno: 519 | Diskuse

Pavel Ďuran

Zpráva o zásahu na FF

Tak konečně policie pustila ven něco ze svého vyšetřování ke střelbě na Filozofické fakultě UK. Členové výboru pro bezpečnost si včera převzali zprávu vnitřní kontroly policejního prezídia.

7.2.2024 v 8:43 | Karma článku: 32.07 | Přečteno: 913 | Diskuse

Další články z rubriky Politika

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 16.26 | Přečteno: 232 | Diskuse

Petr Duchoslav

Ruský břeh Roberta Fica

Jsem proslovenský, dělám vlasteneckou a suverénní politiku, vše jen pro národ. Tak by se stručně dala charakterizovat politika staronového premiéra Roberta Fica. Zní to sice líbivě, ale realita je bohužel jiná.

27.3.2024 v 9:24 | Karma článku: 25.10 | Přečteno: 503 | Diskuse

Petr Štrompf

Utažený kremelský šroub. Stržený závit pak způsobí pohromu

Islamisté vraždící v Moskvě. Mrtví na obou stranách ukrajinské fronty. Represe režimu, žijícího ve strachu o sebe samého. Šrouby stále utahuje a bude je utahovat ještě víc.

26.3.2024 v 17:34 | Karma článku: 18.71 | Přečteno: 464 | Diskuse

Michal Sabó

Rudá záře nad Moskvou aneb mají teroristi právo na soucit?

Útok v Rusku, při němž útočníci v koncertním sále na okraji Moskvy v pátek zabili nejméně 133 lidí a mnoho dalších zranili, nám nastavil zrcadlo. Máme Rusko litovat?

26.3.2024 v 7:13 | Karma článku: 36.52 | Přečteno: 2304 | Diskuse

Bohumír Šimek

Je Babiš bezpečnostní riziko?

Mimořádná schůze sněmovny, tentokrát svolaná vládní pětikoalicí, které přetekl kalich trpělivosti, a která zvažuje riziková chování opozice, a opozice obviňující z bezpečnostního rizika vládu. Kdo má pravdu?

25.3.2024 v 18:15 | Karma článku: 22.86 | Přečteno: 651 | Diskuse
Počet článků 400 Celková karma 27.51 Průměrná čtenost 1483

Je mi 61 let. Dívám se a občas i vidím.

Seznam rubrik

více

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...