Nesouhlasím s názorem Marie Jandové a Jiřího Turnera

7. 10. 2022 7:57:26
Vládní koalice rozhodla podle obou těchto autorů správně: prezident by měl být nestranický, nadstranický a nestranný... nepostavila svého kandidáta, ale podpořila hned tři nezávislé.

Marie Jandová

Jiří Turner

Můj osobní pohled na celou tuto záležitost je takový, že vládní koalice, byť před rokem slibovala postavení vlastního, silného a pro všechny akceptovatelného kandidáta, prostě selhala. Ona ve svých řadách nikoho takového prostě nemá.

Petr Fiala v rozhovoru „Musíme najít silného kandidáta na prezidenta, jinak se budeme divit“ pro Seznam.cz:

„Jsem přesvědčen, že bychom se měli pokusit o to, mít společného kandidáta, minimálně jako koalice Spolu. Potřebujeme kandidáta, který by měl širší společenskou podporu. K tomu je také potřeba, aby se splnilo několik věcí. Musíte najít správnou osobnost, která chce kandidovat. Napadá mě několik osobností, které by mohly kandidovat, ale to ještě neznamená, že jsou to lidé, kteří opravdu kandidovat chtějí. Měla by to být také osobnost, která má veřejnou politickou zkušenost.“

Nedá se nic dělat, někdejší teplický starosta a pak předseda Senátu Kubera jim umřel. I když byl „ódéesák“ a já modroptáčníky skutečně nemusím, jeho bych volil, svůj hlas v obou kolech prezidentské volby (pokud by dvě kola byla potřebná...) by ode mne dostal. Vystrčil je jeho bědný odvar, nesahá Kuberovi ani po kotníky. Ať jakkoli předsedá (a pravděpodobně bude předsedat i dál) Senátu Poslanecké sněmovny ČR, dobrým prezidentem by asi nebyl.

Koho by do prezidentského klání mohla vládní koalice poslat ještě?

Osobně si myslím, že výrazně lepším prezidentem, než je premiérem, by byl Petr Fiala.

Jenomže to asi nejde... třeba se mýlím, ale prezident nemůže být současně premiérem.

To se nedělo ani za komunistů, kdy sice byl šéf největší (a téměř jediné...) politické strany (generální tajemník ÚV KSČ) Husák také prezidentem ČSSR, nicméně předsedou vlády byl za jeho prezidentování Korčák, Adamec nebo Pitra, ať to byla funkce jakkoli pouze symbolická.

Takže Fiala by prezidentem samozřejmě být mohl, předsedou vlády k tomu ale ne. Musel by jako premiér skončit. S tím by ale skončila celá vláda a jestli by se vládě nové, jinému premiérovi, podařilo získat důvěru Sněmovny, to je skutečně otázka. Případné předčasné volby by pak zákonitě musely pro současnou vládní koalici skončit debaklem, nakonec už loni v říjnu při parlamentních volbách to byla téměř plichta, navíc kdyby se tentokrát hnutí ANO inspirovalo úspěšným tahem svých politických protivníků a vytvořilo nějakou koalici (třeba s ČSSD a k tomu ještě s Přísahou), nebylo by se o čem bavit vůbec a politická mapa naší země by vypadala úplně jinak.

Když ne Fialu, koho jiného mohla vládnoucí garnitura do prezidentských voleb ze svých řad nominovat?

Hejtmana Kubu? Jenomže to je do jisté míry Rebel. Pekarovou Adamovou? Měli bychom mladou a krásnou prezidentku, jenomže s poněkud nevymáchanými ústy, občas s názory svědčícími o její politické nezralosti - a především není z ODS, ale z TOP 09.

Konglomerátu SPOLU se Marka Ebena, který by v prezidentských volbách hájil jejich barvy, přemluvit ke kandidatuře nepodařilo (a já jsem přesvědčený o tom, že Váleček ze seriálu Kamarádi mého dětství by za podpory obrovského procenta lidí této země na Hradě usedl i bez jakékoli předvolební kampaně), vygenerovat svého alespoň hypoteticky volitelného človíčka nezvládl.

Podpoří tak tři nezávislé prezidentské kandidáty a já jsem spolu s mnoha jinými blogery i diskutéry z tohoto serveru přesvědčen o tom, že naše vládní garnitura selhala i tady a výše jmenovaná Marie Jandová společně s Jiřím Turnerem dělají pochvalou tohoto kroku skutečně jen z nouze ctnost.

Pokud pak jde o samotnou volbu prezidenta, podpora vládnoucí garnitury jednomu z uvedených kandidátů je zcela na místě. Paní Nerudová to není, pan Fischer už vůbec ne.

Bezezbytku ale souhlasím s podporou jména třetího: generála Petra Pavla.

Je mi totálně buřt jeho krátké členství v KSČ před rokem 1989, to totiž o něm nevypovídá nic špatného. Takových lidí byly statisíce, a to ve všech profesích. Bez červené knížky se kariéra budovat prostě nedala, v armádě nebo policii obzvláště.

Myslím si, že málo hlasitě v současnosti zaznívá, že mít v době, kdy v Moskvě sedí nevyzpytatelný, nebezpečný tajtrlík, vrchním velitelem ozbrojených sil právě vojáka (a ne ledajakého...) není vůbec od věci.

Autor: Pavel Ďuran | pátek 7.10.2022 7:57 | karma článku: 19.11 | přečteno: 929x

Další články blogera

Pavel Ďuran

Se Slovenskem opravdu válčit nebudeme

Nedávno mne na blogu iDnes zaujal příspěvek Evy Kislingerové, který se týkal rozhodnutí naší vlády odstoupit od vzájemných mezinárodních konzultací. A já s ní souhlasím...

20.3.2024 v 9:21 | Karma článku: 23.58 | Přečteno: 485 | Diskuse

Pavel Ďuran

Sloužili jsme socialistické vlasti

Tak nějak jsme museli... teď budeme (nebo možná nebudeme) sloužit vlasti kapitalistické. Petr Pavel navrhoval jakousi administrativní mobilizaci, náčelník generálního štábu Karel Řehka povinné armádní odvody.

5.3.2024 v 13:15 | Karma článku: 17.07 | Přečteno: 800 | Diskuse

Pavel Ďuran

Česko migrační pakt v EU skutečně nepodpoří?

A to jako tím, že se zdrží hlasování? Co to je – zdržet se? Buď jsem pro nebo proti! To je názor, to je stanovisko!

8.2.2024 v 10:13 | Karma článku: 29.96 | Přečteno: 519 | Diskuse

Pavel Ďuran

Zpráva o zásahu na FF

Tak konečně policie pustila ven něco ze svého vyšetřování ke střelbě na Filozofické fakultě UK. Členové výboru pro bezpečnost si včera převzali zprávu vnitřní kontroly policejního prezídia.

7.2.2024 v 8:43 | Karma článku: 32.07 | Přečteno: 913 | Diskuse

Další články z rubriky Politika

Jiří Žamboch

Putinovo dnešní vojenské srovnání NATO a Ruska záměrně kulhá.Situace Ruska je o dost lepší

Dnešní srovnání NATO Putinem dalším chytrým Putinovým tahem.Prohlášení "Rusko vydává desetkrát méně na obranu než Spojené státy, tak je ruský útok na NATO nesmyslný." má ukolébat veřejnost evropských členů NATO.Je to však jinak.

28.3.2024 v 20:10 | Karma článku: 7.77 | Přečteno: 176 | Diskuse

Jan Pavelec

ČR má se svým upoceným pojetím liberalismu 200 let zpoždění.

Podle Listiny základních práv a svobod se Česká republika nesmí vázat na jakoukoliv výlučnou ideologii či náboženské vyznání, a podle Ústavy má být státem sociálním, nikoliv (neo)liberálním.

28.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 13.72 | Přečteno: 205 | Diskuse

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 28.75 | Přečteno: 610 | Diskuse

Petr Duchoslav

Ruský břeh Roberta Fica

Jsem proslovenský, dělám vlasteneckou a suverénní politiku, vše jen pro národ. Tak by se stručně dala charakterizovat politika staronového premiéra Roberta Fica. Zní to sice líbivě, ale realita je bohužel jiná.

27.3.2024 v 9:24 | Karma článku: 25.27 | Přečteno: 528 | Diskuse

Petr Štrompf

Utažený kremelský šroub. Stržený závit pak způsobí pohromu

Islamisté vraždící v Moskvě. Mrtví na obou stranách ukrajinské fronty. Represe režimu, žijícího ve strachu o sebe samého. Šrouby stále utahuje a bude je utahovat ještě víc.

26.3.2024 v 17:34 | Karma článku: 18.92 | Přečteno: 471 | Diskuse
Počet článků 400 Celková karma 27.51 Průměrná čtenost 1483

Je mi 61 let. Dívám se a občas i vidím.

Seznam rubrik

více

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...